Dostava po celotni Sloveniji 
PRILJUBLJENI IZDELKI
MOJ RAČUN
KOŠARICA (0)
Pregled košarice

V košarici ni izdelkov.

Katero Monstero izbrati?

Monstera je zaradi svojih nenavadnih listov, polnih lukenj, popularna rastlina, za katero je zelo enostavno skrbeti. Naša ponudba vključuje različne vrste in velikosti te priljubljene rastline. Bi radi izvedeli več o različnih sortah in kako zanje skrbeti? Potem berite naprej.

Monstera je plazeča se vzpenjavka, ki izvira iz tropskih deževnih gozdov od južne Mehike do Paname. Rastlina ima debelo steblo in velike, sijoče liste. Listi so značilni zaradi svojih razcepov in lukenj, ki se razvijejo v njih. Ker je to tako nenavadno, so rastlino poimenovali “Monstera”, kar v latinščini pomeni “nenormalno”. Te luknje in razpoke rastlini ne dajejo le lepote, ampak so tudi zelo praktične. Preprečujejo, da bi rastlino v neurju odpihnilo, saj veter in dež večinoma prehajata skozi razcepe.

Monstera deliciosa

Monstera deliciosa je plazeča vzpenjavka z zračnimi koreninami. Rastlina ima debelo steblo in velike, sijoče liste. Za te značilne liste so značilne zareze in luknje, ki se pojavljajo v njih. Veliki listi so sijoče zeleni in radi ležijo v svetli senci. V tropskih deževnih gozdovih, kjer raste ta član družine Arum, lahko doseže 20 metrov višine ali dolžine. Ko se rastlina stara, se v njenih listih pojavlja vedno več lukenj in njena oblika postaja vse lepša. Raste v divjini okoli debla drugega drevesa. Palica iz mahu simulira deblo in vodi rastlino navzgor. Ko je Monstera stara nekaj let, se pojavijo vse vrste vej. To so zračne korenine, ki iščejo prostor za pritrditev. Privežite jih na palico in rastlina bo lepo rasla v višino. Tako lahko ohranite rastlino v dobri formi. Namig: Palica mahu naj bo vlažna, da se korenine bolje pritrdijo. Dolge poganjke, neugledne liste ali stara stebla lahko odrežete na mestu kaljenja s škarjami.

Monstera obliqua

Izberite Monstera obliqua ali opičjo masko Monstera, če iščete osupljivo zeleno visečo rastlino. Ta posebna rastlina izvira iz Mehike in je trenutno zelo priljubljena zaradi svojih posebnih listov z luknjami. Monstera obliqua je enostavna za nego in ima raje svetlo lokacijo, vendar ne mara neposredne sončne svetlobe. Monstera se bo dobro znašla tudi v temnejšem prostoru, vendar bo rastlina rasla nekoliko počasneje.

Monstera minima

Monstera Minima izgleda kot deliciosa, vendar ima manjše liste. Prvotno ta rastlina prihaja iz Južne Azije. Tam lahko rastlina zraste do 6 metrov. Monstera Minima ima svoje ime zaradi podobnosti, vendar je uradno botanično ime Rhapidophora tetrasperma. Jasna razlika je tudi v načinu rasti. Pri Monsteri se zareze in luknje v listu pojavijo, ko ga odvijete. Pri Rhapidophora so luknje z značilnimi zarezami že v mladem listu.

Razbarvani listi

Če se listi monstere razbarvajo, rastlina morda odvrže stare liste, da naredi prostor za nove. V tem primeru so pogosto spodnji listi rastline. Če se številni listi po vsej rastlini nenadoma obarvajo, je to lahko posledica napake pri gojenju. Rjavi ali rumeni robovi na Monsteri so običajno posledica prekomernega zalivanja. V tem primeru priporočamo manj pogosto zalivanje in zmanjšanje količine vode. Če imajo listi rumenkast lesk in visijo mlahavo, je to najverjetneje posledica premočne sončne svetlobe. Rastlino premaknite meter dlje od okna.

Vodenje in obrezovanje

Palica iz mahu posnema deblo in vodi rastlino navzgor. Ko je Monstera stara nekaj let, se pojavijo številni poganjki. To so zračne korenine, ki iščejo nekaj, na kar bi se lahko pritrdile. Privežite jih na palico, da bo rastlina še naprej rasla navzgor in ohranila privlačno obliko. Nasvet: palčka mahu naj bo vlažna, da se korenine lažje pritrdijo. Dolge poganjke, grde liste ali stara stebla lahko odrežete na dnu poganjka s škarjami za obrezovanje.

Morda bi vas zanimalo

Obiščite nas od ponedeljka do petka med 8.00 in 20.00 uro, ter v soboto med 9.00 in 14.00!