Dostava po celotni Sloveniji 
PRILJUBLJENI IZDELKI
MOJ RAČUN
KOŠARICA (0)
Pregled košarice

V košarici ni izdelkov.

Calathea: edinstvena rastlina s premikajočimi se listi

Calathea je čudovita rastlina z edinstvenim videzom in zelo podrobnimi listi. Oznake na listih se razlikujejo od temnih do skoraj belih prog in od zelenih do vijoličastih robov. Ta lepotec je lahko zelo izbirčen, zato vam v tem blogu želimo dati nekaj nasvetov za nego rastline.

Izvor ​

Calathea izvira iz džungel Južne Amerike in na območju Amazonije. Rastlina običajno ni zelo velika in naravno raste v senci višjih rastlin in dreves. Obstaja veliko različnih vrst Calathea, ki zagotavljajo, da ima rastlina veliko raznolikost barv in oblik listov. Najpogostejši barvi sta zelena in vijolična; oblika je predvsem ovalna in okrogla. Posebnost kalateje je, da so njeni listi ‘živi’ – od tod tudi vzdevek ‘živa rastlina’. Zvečer rastlina zapre liste in zjutraj se spet razprejo

Calathea zelena rastlina

Najboljša lokacija za Calatheo

Calathein naravni habitat je precej zaščiten in v senci. Rastlina ne potrebuje veliko svetlobe in ne mara preveč sončne svetlobe. Najboljše mesto za kalatejo je polsenca ali senca, brez neposredne sončne svetlobe. Najbolje je, da rastlino postavite blizu okna, ki gleda proti severu. Pri oknu, obrnjenem proti vzhodu ali zahodu, je treba zagotoviti oddaljenost od okna približno dva do štiri metre; z oknom, obrnjenim proti jugu, najmanj tri metre. Če je lega preveč sončna, bodo oznake na listih izginile. Če je lokacija pretemna, bo list postal zelen, ker lahko zeleni listi absorbirajo več sončne svetlobe kot listi z oznakami. Nato bodo zbledele tudi podrobne oznake na listih.

Trend-Balanced_Biotope_DSC6476

Kako zalivati Calatheo?

Calathea potrebuje relativno veliko vode. Najbolje je, da rastlini redno dajete majhne količine vode. Poleti je to približno dvakrat na teden, pozimi pa malo manj. Pomembno je, da je zemlja vedno rahlo vlažna, vendar na dnu sadilnika ne sme biti plasti vode, saj lahko povzroči gnitje korenin. Ko se zemlja začne sušiti ali ko se listi povešajo ali zvijajo, rastlina potrebuje vodo.

Škropljenje in temperatura

Kalateje zaradi svojega izvora v toplih južnoameriških deževnih gozdovih potrebujejo toplo okolje z visoko vlažnostjo. Minimalna temperatura za kalatejo je 15 °C, vendar bo rastlina bolje uspevala pri temperaturi okoli 20 °C. Redno zalivanje izboljša zdravje rastline in lahko prepreči rjave robove listov. Calathee ne postavljajte v bližino radiatorja ali na prepih, saj bo vlaga tam kmalu prenizka.

Obrezovanje

Kalateje običajno ne zrastejo zelo velike, zato obrezovanje ni potrebno. Večina vrst lahko zraste do višine približno 60 centimetrov, nekatere, kot je rufibarba, pa zrastejo do 90 centimetrov. Ker je v nekaterih prostorih težko zagotoviti visoko vlažnost, lahko kalathea hitro razvije rjave robove listov in suhe liste. Liste, ki niso več privlačni, lahko odrežemo nizko pri dnu.

Prehrana

Kalateje spomladi in poleti poženejo nove liste. Ta proces zahteva veliko energije, zato je priporočljivo, da rastlino v tem obdobju hranimo. Ko ima Calathea dovolj hranil, bo ohranila tudi svoje lepe barve listov. Kar zadeva prehrano, je najbolje uporabiti univerzalno prehrano za sobne rastline. Pravilen odmerek boste našli na embalaži. Jeseni in pozimi rastlina ne potrebuje hranjenja, saj ne tvori novih listov. Preveč hranil je lahko škodljivo za korenine.

Calathea rufibarba

Listi Calathea rufibarba imajo valovite robove in so podolgovati. To rastlino imenujejo tudi “žametna kalateja” zaradi mehke strukture spodnje strani listov. Najpogostejša sorta rufibarbe je ‘Wavestar’, ki ima vijolično spodnjo stran. ‘Modra trava’ ima popolnoma zelene liste.

Calathea crocata

Calathea crocata je cvetoča sorta Calathea. Priljubljena je sorta ‘Tassmania’, ki ima čudovite svetlo oranžne cvetove.

Calathea insignis

Do nedavnega je bilo za to kalatejo pravilno ime Calathea Lancifolia. Rastlino imenujemo tudi rastlina klopotec ali rastlina pav. Rastlina ima edinstven vzorec temnozelenih lis na listih.

Calathea makoyana

Calathea makoyana je doma v Braziliji. Listi so precej veliki in okrogle oblike ter imajo vzorec temno zelenih črt. Te proge dobijo vijoličen sijaj na spodnji strani listov.

Calathea ornata

Calathea ornata se imenuje tudi “Pinstripe Plant”. Rastlina to ime dolguje dolgim, temno zelenim listom s čudovitimi svetlo rožnatimi črtami.

Calathea orbifolia

Ta orbifolia je priljubljena kalateja in je prava paša za oči zaradi svojih širokih listov. Zaobljeni listi so lahko široki do 30 centimetrov in imajo mehke bele črte.

Calathea 'Fusion White'

‘Fusion White’ je posebna sorta Calathea. Na vrhu listov je čudovit vzorec temno zelenih, svetlo zelenih in belih črt. Spodnja stran listov ima vijolično barvo.

Calathea​

Morda bi vas zanimalo

Obiščite nas od ponedeljka do petka med 8.00 in 20.00 uro, ter v soboto med 9.00 in 14.00!